Nevíte si rady?
Nevíte si rady?

Z ovoce dokážeme vymáčknout to nejlepší a rádi se s Vámi podělíme o naše zkušenosti. Poraďte se s námi!

Pálenice

Měděný kotel 200 l

Vážení zákazníci, sezónu pálení jsme již zahájili a budeme se těšit na Vaši spolupráci v tomto roce.

Uskladníme Váš kvas. Nevíte si rady s kvasem? Přivezte nám Vaše ovoce a my Vám kvas připravíme a uskladníme. Dále jej budeme pečlivě sledovat a před samotným pálením Vás dle domluvy informujeme.

 

Zachováním tradičních postupů proměňujeme Vaše ovoce ve kvalitní a lahodné pálenky. Naše jednokotlová celoměděná pálenice na plyn o objemu 200l Vám zaručuje maximální výtěžnost a zachování chutí a vůní z Vašeho ovocného kvasu. Samozřejmostí je osobní přístup a naředění pálenky na požadovaný stupeň.

 

  Kvašení* Dokvašení* Výtěžnost**
Švestky 4 - 8 4 8 - 12
Třešně 2 - 3 1 6 - 8
Meruňky 2 - 3 1 4 - 6
Jablka 5 - 10 4 - 5 5 - 8
Hrušky 4 - 8 3 - 4 4 - 8

* Doba kvašení/dokvašení v týdnech
** Průměrný lihový výtěžek ze 100 kg v litrech 50% destilátu

Dobrý kvas = výtěžnost až 14 litrů 50% slivovice ze 100 kg švestek.

Desatero pálení ovocného kvasu

  1. Použiješ jen zralé, zdravé a čisté ovoce. Nečistota, plíseň a hniloba vedou k chybám kvasu a destilátu.
  2. Jádrové ovoce i drobné ovoce dobře rozmělníš a peckové ovoce rozmačkáš, jádra a pecky musí zůstat celé.
  3. Použiješ jen čisté, alkoholu odolné, dobře uzavíratelné a pro potraviny vhodné nádoby s kvasnou zátkou.
  4. Budeš dbát na čisté kvašení, tím že budeš přidávat do kvasu čisté kultury kvasinek, enzymy a v případě nutnosti i kyselinu.
  5. Budeš udržovat kvasnou teplotu 16-20°C. Ovoce musí mít při přípravě rmutu kvasnou teplotu, aby rychle naběhlo kvašení.
  6. Kvas budeš pálit při doznívajícím kvašení nebo při ukončeném kvašení. Pokud to není možné, je třeba kvas vhodně skladovat.
  7. Destilaci provedeš pozvolna a velmi citlivě.
  8. Destilát budeš skladovat v teple a za mírného přístupu vzduchu, aby se zmírnila a zakulatila hrubá a neharmonická chuť.
  9. Destilát zředíš vodou na odpovídající koncentraci, případně jej budeš filtrovat, ještě chvíli skladovat a pak jej nabídneš v odpovídajícím obalu k ochutnání.
  10. Budeš poctivý a budeš podávat k ochutnání jen takovou pálenku, která byla vyrobena ze 100 procent ovoce a do níž už nebylo jinak nic přidáváno.